Segraren står ensam av Paulo Coelho

" [...] Under de senaste årtiondena har vi levt i en kultur som har fäst stor vikt vid berömmelse, pengar och makt - många människor har kommit att tro att de här är de enda värden som är något att sträva efter [...]"

Så lyder förorden till Paulo Coelhos bok " Segraren står ensam". Anledningen till att jag väljer just detta stycke som citat är att jag själv inte skulle kunna beskriva bokens genomgående röda tråd på ett bättre sätt.

Att bli rik och berömd, som så många unga och mindre unga dagligen drömmer om och strävar efter, är det verkligen det som kommer att göra dessa människor genuint lyckliga? Vet dessa människor vad äkta lycka betyder och innebär?

Denna berättelse visar hur personer oavsett kön eller var de kommer ifrån, både vad gäller samhället och geografiskt, alla kämpar och strävar mot en och samma sak. Den visar även hur dessa personer är villiga att göra vad som helst för den dröm som de tror ska göra de lyckliga. Men är det verkligen lycka de känner när de når toppen? Eller blir besvikelsen för stor när den stora täta ridån till verkligheten öppnas?

Är det rätt sorts rikedom vi jagar i vår kultur idag?

Detta är min personliga tolkning och mina egna tankar kring berättelsen.

 
| |
Upp